top of page

Tamaskans er store flerbrukshunder med gode familieegenskaper og med et utseende man regner ligner på menneskets første hunder tusenvis av år tilbake. De er polarhunder med gode varmeregulerende egenskaper og trives både i kulde og varme. Rasen er basert på krysninger mellom Husky, Malamute og Schæfer fra Finnland og England.

Tamaskans er ikke en spesialisert rase. Det betyr at en Tamaskan sannsynligvis ikke vil bli best i en fuglejaktkonkuranse mot en Pointer eller en gjeterhundkonkurranse mot en Border Collie, men Tamaskan vil kunne brukes godt nok til begge, og mer til, fordi den er avlet for å være sosialt pregbar i stedet for genetisk preget. En Tamaskans oppgave er først og fremst å være hund, ikke et verktøy.

Tamaskan-rasen har vært under utvikling over lang tid, og fungerer i dag som en rase med en semi-lukket avlshundbok. Det vil si at man unntaksvis aksepterer nye hunder inn i rasen, så sant dette anses som det beste for rasen generelt. Tilsvarende finner man blandt annet hos Dalmantiner, men til forskjell fra disse legges fokuset på å utvikle en i utgangspunktet genetisk sunn hund heller enn å prøve å fikse et genetisk raseproblem i etterkant.

Til forskjell fra andre hunderaser er Tamaskan-avl underlagt svært strenge regler for å sikre at man opprettholder en etisk standard til det beste for rasen, valpene og eiere. Alle avlshunder må helseregistreres i et av syv samarbeidende registere og alle valper registreres på samme måte. En valp som kommer fra et parring som ikke er forhåndsgodkjent er ikke å regne som en Tamaskan. Dette gjøres for å hindre uetisk avl, og Tamaskan-navnet kan sees på som et varemerke der alt har blitt gjort for å produsere friske valper.

Tamaskan

Wolfalike Tamaskan Dog Play Snow Ulvelignede Hund Snø
Two Tamaskan dog group outdoor sofa owner utendørs gruppe flokk
bottom of page