top of page

Hva skiller Tamaskan fra andre raser?


Nordisk møte mellom to Tamaskans
Bow og Yngwie

Hva er det som egentlig skiller Tamaskan fra andre hunderaser? Det enkleste svaret er at det ikke er noe som skiller Tamaskan fra andre raser, men det er mye som skiller andre raser fra Tamaskan. Tam'en er basert på tre andre raser: Husky, Malamute og Schæfer (og med Husky'en er det egentlig to: Sibirsk og Alaskan, der Alaskan Husky ikke er en godkjent rase blant kennelklubber verden over). I Tamaskan kan man finne spor av mange andre raser i tillegg, bl.a. Samojed og Chow-chow. Alt i alt er Tamaskanen en blanding av alle eldre raser, og bærer med seg mye av det genetiske materiellet fra ur-hunden.


Alle hunderaser du finner hos kennelklubber er avlet med tanke på spesielle egenskaper. Det vil si at det kun er det fåtallet med hunder i en rase som har disse egenskapene (som egentlig kun har en verdi for menneskene, ikke de ulike hundene) som fører sine gener videre. Resultatet er selvfølgelig at genene til de som ikke har samme egenskaper dør ut, og resultatet over tid er at man har hunder med lite genetisk mangfold (les: Innavl).


Tanken bak Tamaskan-rasen er det motsatte - en hund med en rik genetikk som er rustet mot arvelige sykdommer man finner hos populære, hardt avlede hunderaser.

403 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page